Det har blivit dags för mållektioner. På utvecklingssamtalen bestämde vi ju ett eller två mål som varje barn skulle arbeta särskilt mot. Arbetet mot dessa mål som vi kallar IUP-målen (IUP = Individuell UtvecklingsPlan) är pågående alltid, från höstens utvecklingssamtal till vårens samtal då vi utvärderar hur det har gått. På detta samtal sätter vi även upp nya mål.
Efter att alla höstterminens utvecklingssamtal är färdiga har vi mållektioner. Dessa lektioner har vi för att hålla arbetet mot barnens viktiga uppsatta mål levande för barnen själva. Det ska inte bara vara ett papper i en pärm. Ett annat viktigt syfte med mållektionerna är att barnen ska känna tydligt att de verkligen tränar för att bli bättre på saken vi bestämde.
Igår var det dags för den första mållektionen. Alla barns IUP-dokument hängde på väggen i platsfickor. I plastfickan låg olika uppgifter beroende på vilket mål man hade. Barnen tyckte att det var jättespännande och det var lite av julaftonsstämning när alla fick titta i sina plastfickor. I ringen pratade vi om vilka olika mål alla hade.
Många hade läsmål och skulle träna på olika sätt.
Någon skulle träna på att återberätta, någon annan på att få flyt och ytterligare någon på att öva upp läshastigheten.
Andra mål vara att känna igen alla bokstäver, skriva faktatexter, träna på att skriva med små bokstäver.
Det fanns även de som hade mattemål. Ett mål var att bli säker på likhetstecknets betydelse och kunna förstå och lösa uppgifter av typen _ + 3 = 6.
Några tränade subtraktion inom talområdet 0-10.
Pedagogernas uppgift under ett pass som detta är att gå runt och lyssna på läsarna, titta på skrivarna, hjälpa räknarna m.m. och ge alla vägledning och förslag på förbättringar. Det är roligt att både barn och lärare kan konstatera att det redan, några veckor efter samtalen har hänt JÄTTEMYCKET! Det är DET som är tjusningen med att jobba med ettor. Ständig utveckling!
På onsdag i nästa vecka har vi nästa mållektion. Sedan kommer det att börja dimpa ner små "mellanrapporter" i era mailboxar. Se dem som en liten lägesrapport om ert barns strävan mot det uppsatta målet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar