Hej!
Som vi informerat om vid flera tillfällen och som också står skrivet på Stanstorpsskolans hemsida, under läsårstider, är det studiedag på torsdag den 3/10. Fritids är stängt!
Mvh
Katharina och Anna
måndag 30 september 2013
Löv som faller
Morgonen startade med att vi tänkte lite kring denna bild. Snart ser det ut så här utomhus. Vackert! Men varför fäller träden löven egentligen? Och, kanske ännu viktigare, vad händer med löven när de hamnat på marken? På våren är de ju nästan helt borta.
Vi ville med denna fråga ta reda på vilka föreställningar våra barn hade kring nedbrytning. Vad vet de sedan tidigare? Hur mycket av det vi pratade om i förra veckan kring gråsuggor och deras jobb och om maskar har blivit barnens egna kunskaper? Utifrån detta fortsätter vi arbetet. Läs ett litet axplock...
Vi ville med denna fråga ta reda på vilka föreställningar våra barn hade kring nedbrytning. Vad vet de sedan tidigare? Hur mycket av det vi pratade om i förra veckan kring gråsuggor och deras jobb och om maskar har blivit barnens egna kunskaper? Utifrån detta fortsätter vi arbetet. Läs ett litet axplock...
Likhetstecknet igen
Vi fortsatte idag att utforska likhetstecknets betydelse.
Efter lite uppvärmning för hjärnan tittade vi extra noga på denna uppgift.
Vi fick titta på hur tre andra barn hade löst uppgiften. Vår uppgift var att fundera på HUR Wille, Sigrid och Olle kan ha tänkt när de löste uppgiften.
Diskussionerna satte igång direkt på de flesta ställen.
"Hm, finns det någon lösning som är sann?"
"Jag tror att Olle tänkte så här..."
Syftet med detta var att träna på att uttrycka oss matematiskt så andra kan följa våra tankegångar. När man ska försöka förklara hur någon annan har tänkt kan man också få syn på sitt eget tänkande.
"Det är ju 12 på den sidan. Då ska det vara tolv på den andra sidan också."
Passet avslutades med ett samtal där alla fick berätta hur de trodde att Olle, Sigrid och Wille kommit fram till sina lösningar. Vi tänker på olika sätt när vi ska komma fram till matematiska lösningar. Det blir tydligt när vi resonerar. Att lyssna till någon annans förklaring kan öppna nya tankevägar för mig.
Till sist var vi redo för att försöka ge oss på en definition av likhetstecknet. Så här löd den, med barnens eget språk.
fredag 27 september 2013
Gråsugge-finish
Hm, ja, nu håller vi väl inte hösten ifrån oss länge till. Även om solen värmde gott mitt på dagen idag så nöp det i kinden i morse.
Alltså... dags att börja tända ljus på morgonen när vi har vår engelska start på dagen.
Vilket fantastiskt jobb barnen (och alldeles säkert föräldrarna) gjort med gråsugge-läxan! Alla fick igår läsa upp sina anteckningar och vi fick många bra diskussioner. Även pedagogerna lärde sig ett och annat, som vanligt.
Idag återkopplade vi till gårdagens samtal och hjälptes åt att samla våra kunskaper om gråsuggor.
Ur varje mening som barnen sa plockade vi de viktigaste orden och skrev på tavlan.
Med hjälp av orden skapade vi sedan en faktatext om gråsuggor.
Vi läste texten gemensamt och sedan fick var och en skriva av texten på...
... ett arbetsblad.
När vi jobbar med detta ökar vi vår medvetenhet om hur döda växter och djur bryts ned i naturen.
Flitigt plitande.
Härliga arbetsställningar.
Bra jobbat av alla solenelever. Vi som jobbar är STOLTA! Vilka fina gemensamma texter alla grupper skapade.
Nu är vi experter på gråsuggor!
Soleninfo 130927
Hej på er!
Vilken intensiv vecka! Tror inte det finns bättre gråsugge-experter än våra fina små solar!
Alla barn har en läsläxa med sig hem i väskan idag. Det är en faktatext om daggmaskar. De har alla en likadan text, den är alltså inte individanpassad. Därför kan det vara så att vissa barn läser texten snabbt och lätt medans andra barn behöver stöd av er föräldrar. Ni kan då stötta dem genom att först läsa den för dem eller läsa den i kör tillsammans. Känn efter hur mycket stöd just ditt barn behöver. På tisdag kommer alla barn att få läsa upp en del av texten här i skolan. På bloggen finns även en annan läxa. Där har vi lagt in bilder från en av dagens lektioner. Barnen ska berätta muntligt för er, vad vi har gjort under denna lektion. Bilderna finns som stöd. Syftet med denna läxa är att barnen ska få träna sin muntliga förmåga, som är en viktig del i att kunna uttrycka sig. Ett kunskapskrav i år3 är att barnen ska kunna uttrycka sig på olika sätt både muntligt och skriftligt. Låt dem träna många gånger. De ska kunna berätta fritt till bilderna här i skolan på tisdag.
På föräldramötet berättade vi om hur vi kommer att lägga upp höstens utvecklingssamtal. Vi kommer att avsätta två helkvällar (kl 15-19), grupp 1 ena kvällen och grupp 2 andra kvällen. En del av utvecklingssamtalet, ca 15 min, har vi, lärare-barn-förälder, tillsammans. Då utvärderar vi ert barns förra mål samt tittar framåt och upprättar ett nytt. Vi stämmer även av om hur det sociala fungerar i skolan. Den andra halvan av utvecklingssamtalet har ni, barn-förälder, tillsammans. Barnen kommer då ha förberett några uppgifter som de ska redogöra för er. Ni får samtidigt möjlighet att titta lite i barnens lådor. Kvällarna för utvecklingssamtalen kan ni boka in redan nu. Grupp 1 tisdagen den 12/11. Grupp 2 torsdagen den 7/11. Vi kommer att sätta upp en lapp med tider i kapprummet nästa vecka, där ni kan anteckna er.
Ha en riktigt skön helg!
Katharina och Anna
Se hit! Maskläxa till tisdag
Hej alla Solar!
Använd bilderna och berätta för dina föräldrar, bild för bild, om vårt maskexperiment. Berätta så noga du kan om hur vi gjorde.
Träna på att läsa masktexten du fick i väskan idag. Texten kommer du få berätta mer om och läsa högt i skolan, på tisdag.
Ha en skön helg önskar Anna och Katharina.
tisdag 24 september 2013
måndag 23 september 2013
Gråsuggeläxa och gråsugge-respons
Vi är vana vid att få brev nu men det är ändå spännande varje gång, att höra vad mofflorna vill säga oss.
"Nu vet ni hur gråsuggor vill ha det för att trivas. Men vad har egentligen gråsuggorna för uppgift i naturen?" Läxa till torsdag är att ta reda på det. Ta hjälp av vuxna, läs i böcker eller leta på datorn.
När vi var klara över läxan plockade vi fram våra moffel-personbeskrivningar. Det var dags att ge och ta emot respons. Vi värmde upp med att ge respons på en mening på tavlan.
Inga problem!
Respons i grupper om tre.
Det lästes och lästes.
Vi ändrade och diskuterade.
Checklista för responsen.
Det är en konst både att ge och ta respons.
Underbar arbetsställning.
Dags för redovisning.
Alla mofflor samlade.
Andäktig publik.
Praktexemplar!
Moffelbo!
Fler redovisningar.
Så nyttigt med muntlig träning och solbarnen levererade. Härligt!
Alltså, läxa till torsdag. Anteckningar med till skolan.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)