måndag 9 september 2013

Panta mera!

Ny vecka. Nytt brev från mofflorna. Denna gång var de stackarna jättebesvikna för att någon slängt en massa flaskor i deras dunge. De började tappa tron på oss människor så vi Solar fick helt enkelt rycka ut igen.

Barnen på Solen visste mycket väl vad man skulle göra med PET-flaskor. Så gott som alla hade varit med sina föräldrar och pantat flaskor på City Gross, Netto, Lidl, Willys och ICA. Man stoppar in en flaska och ut kommer ett kvitto som man kan handla för. Någon berättade att man kan trycka på en annan knapp så att pengarna går till fattiga barn. Av en händelse så hade alla barn med sig PET-flaskor idag så vi bestämde oss för att gå och panta. Frågan var vilken knapp vi skulle trycka på. Det fick bli en omröstning. Alla var överens om att "majoriteten vinner". Vi hade en öppen omröstning...

En klar majoritet för att vi skulle skänka våra pengar till någon som behövde dem bättre.

 
Vi enades också om att Netto låg närmast så Netto fick det bli. Innan vi gick iväg tittade vi på en kort film om att panta flaskor.

Filmen kom från Pantamera och berättarrösten hade en härlig dialekt som vi inte riktigt kände igen.

Fram åkte kartan och vi gissade vilt tills vi hamnade ända uppe i Norrland.

ATT det är bra att panta och hur man gör visste, som sagt var, alla barn. Filmen lärde oss VARFÖR det är bra att panta flaskor. Några nya ord och uttryck denna dag: Välgörande ändamål, göra en insats, kretslopp, energi och att vara världsledande.

Visste du förresten att vi svenskar är bäst i världen på att återvinna flaskor och aluminiumburkar? 95% av alla PET-flaskor lämnar vi till återvinning och energin som sparas på detta sätt räcker till att värma upp 25000 villor under ett helt år!

 
Dags att gå!

Väl framme på Netto blev vi besvikna. De hade ingen biståndsknapp!

Vi fann oss snabbt och kom på att vi fick lösa saken på annat sätt. Vi får lösa in kvittona och skänka pengarna till välgörande ändamål själva.


Glada pantare.

Lite irriterade på Netto var vi och bestämde oss därför för att skicka ett mail när vi kom tillbaka till skolan. Barnen formulerade och Katharina skrev.

 Nu väntar vi på svar.

 Dags för grupp ett att upprepa proceduren.

De var lika erfarna pantare och kom, även de, fram till att de ville trycka på biståndsknappen. Därför bestämde vi oss för att prova ICA denna gång.

 Först film...

 ... sedan promenad.

Vi passade på att träna på att vara trafiksäkra när vi går i trafiken. Det behövs faktiskt träning för att våra badpromenader ska kännas trygga.

ICA har en alldeles egen fint återvinningsrum . Men de har tappat en bokstav.

 I kö för att panta.

ICA:s nya fina pantmaskin...

 ... har en Röda Kors-knapp. Toppen tyckte vi!

 Vi pantade på av bara den.





MEN när vi tryckte på Röda Kors-knappen kom två vanliga pantkvitton ut. ÅÅÅÅH!

Det blev till att traska hem och maila till ICA också. Ibland kommer en lektion att handla om så mycket mer än vad som var planerat. Dagens pantlektioner var bevis på detta. Det är en av alla saker som gör lärarjobbet till ett av världens roligaste yrken.

Vi tackar alla föräldrar för pantbidraget. 75 kronor fick vi ihop. Nu får vi tillsammans komma överens om vart vi vill skänka pengarna. Kanske blir det övningar i argumentationsteknik för att komma överens?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar