måndag 9 juni 2014

Examen i diktskolan

Idag var det dags för examen i diktskolan. Vi har lyssnat till flera dikter, vi har högläst och analyserat dikter. Vi har illustrerat andras dikter och själva skrivit dikter i par. Vi har även kopplat dikter vi läst till egna erfarenheter.

Så kom ju så lägligt en utmaning från skolans bibliotek. Skriv en sommardikt och tävla om en bok. Tävlingsdeltagandet var frivilligt men alla skulle skriva en sommardikt idag.

Först lyssnade vi på Heléne Frister Linds dikt, På ett berg. Sedan hjälptes vi åt att samla sommarord på tavlan. En liten hjärn-gymnastisk övning för att vi alla skulle komma igång med sommartänket. 

Orden kom i en strid ström och ville aldrig ta slut. Det doftade sommar i klassrummen.

Sinnesdikten är en form för diktskrivande som vi provade på i förra veckan. De som ville kunde använda den formen i sitt eget skapande idag. Andra valde att dikta fritt. Någon hade redan en idé med sig.

Sedan var skrivandet igång.


Genomläsning för en lärare, stavningskoll och sedan renskrivning.Sedan illustrerade vi våra dikter och fokuserade på att förstärka budskapen i dikterna med hjälp av härliga sommar-illustrationer.
Fantastiska dikter blev det! Alla ni föräldrar som har möjlighet att vara med på skolavslutningen på fredag får vara med om en underbar poesistund. Då ska nämligen alla dikter läsas upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar