fredag 7 december 2012

Fredagsmatte

Ett härligt mattepass startade dagen på Solen.

 Det spelades Lusen, ett tärningsspel där man tränar addition inom talområdet 0-12 och sju-kompisarna (talpar som tillsammans är sju 3+4, 5+2). Glada miner!

  Bra att ha fingrarna med sig när man behöver kontrollera svaren.

 Det är roligt att räkna!

 "Kolla, det går bra för mig!"

 "Ha, det är sju! Då får jag rita en kroppsdel på Lusen."

 Lusen har fått kropp och hals.
Att spela spel är ett lustfyllt sätt att befästa färdigheter.

I klassrummet på andra sidan väggen var det julstädning i Gula pärmen. Alla skulle bli klara så att vi kunde ta oss an nya utmaningar.

Vilken färgglad clown det blir!

Det där med likhetstecknet kräver lite övning. Det är viktigt att lära sig att likhetstecknet inte betyder "blir" utan att det berättar för oss att vi måste ha lika många på båda sidor.

Sist i Gula pärmen sitter - Provet! Det görs med andakt. Jag menar, det är ju ändå ett PROV.

När alla Gula pärmen-spel är gjorda och alla "Målor" och arbetsblad likaså, är det dags att binda ihop det som går att ta hem till ett litet Gula pärmen-häfte. Då tränar man på att enligt arbetsschemat sätta alla papper i rätt ordning. När man fått en "frökenkommentar" och någon välförtjänt guldstjärna hamnar Gula pärmen i skolväskan. Titta gärna tillsammans hemma och låt barnen berätta om sitt arbete.

Nya utmaningar! En hel pärm som bara tränar subtraktion. Upplägget är samma som i Gula pärmen. Spel och arbetsblad varvas och målet är att barnen ska bli helt säkra på alla subtraktionskombinationer inom talområdet 0-5.

Den nya pärmen var sprängfylld med olika roliga saker så det blev lätt översvämning. Efter ett antal lärarutryckningar bestämdes det att ingen fick öppna Orange pärm utan att ha en kompis med sig som kunde hålla emot.

På måndag ska vi ha taluppfattningsdiagnos i stationsform.
Håll utkik efter det.
Trevlig helg!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar