tisdag 11 december 2012

Leksaker för alla

Vi startade veckan med att högläsa Pija Lindenbaums "Kenta och Barbisarna". Den handlar om Kenta som är bäst på fotboll och populär bland killarna på förskolan. Han tröttnar på att leka krig och spela fotboll och packar en dag ner Barbie i dagisväskan istället för fotbollen. Efter boken hade vi en härlig diskussion där vi återkopplade till förra veckans arbete med leksakerna.

Barnen är kloka och öppna i sina sinnen och många vill säga något. Ofta är det ändå samma händer i luften. Då uppmuntrar vi fler att räcka upp genom att förklara att när man räcker upp visar man att man vill vara med och tycka, säga vad man tänker och vad man förstår. Man måsta inte ha en massa svar som man är bombsäker på.

Idag fortsatte jobbet med att vi tittade lite mer i leksakskatalogen. Vi repeterade vad vi upptäckte förra veckan om hur fabrikörerna lagt upp sidorna för att locka så många köpare som möjligt. Vi kom ju på att de använder olika färger och olika kön på barnen beroende på vilka leksaker det är de vill sälja på just det uppslaget. Det tycker vi är dumt för vi tycker att man får leka med vad men vill oavsett om man är pojke eller flicka.


Vi plockade fram våra arbetsblad från förra veckan och parvis fick barnen förklara för varandra hur de tänkte när de klistade som de gjorde. Vi vuxna spelade först ett kort rollspel där vi motiverade för varandra hur vi tänkt när vi gjorde våra val. Detta för att ge barnen modeller för hur de kunde säga när det var deras tur.

 
En allmänt hög ljudnivå blev det men alla pratade om rätt sak.

"Varför har du klistrat den på killar?"
"Jo, egentligen kan båda leka med den men det är ju ändå mest killar som gör det."

Så här kan det ju bara inte se ut! Vi bestämde oss för att göra egna sidor till en leksakskatalog. Vi skulle tänka på att sidorna skulle locka ALLA barn. Vi hade papper, kritor och foton på våra egna leksaker till vårt förfogande.

Hur lägger vi upp det här nu då?

 Arbete på gång.

 Hur gör man sidan lockande för alla då?

Tungan rätt i mun.

 
 Diskussion och skapande på samma gång.

 Alla delaktiga.

Snart kan Solens egen leksakskatalog beskådas. På Solen!


2 kommentarer:

  1. En eloge till er för ert genomtänkta genusarbete! Blev till och med diskussioner kring matbordet om detta. Roligt! /Camilla, Daniels mamma

    SvaraRadera
  2. Härligt att höra att jobbets effekter märks vid köksbordet! Kul med feedback. Anna

    SvaraRadera