måndag 8 oktober 2012

Alfons och odjuret

Veckans första inspiration kom från "Alfons och odjuret". I detta arbete utvecklar vi förmågan att reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet. Alfons slår en liten pojke och mår väldigt dåligt efteråt. På kvällarna oroar han sig så mycket att det känns som att det ligger ett odjur under sängen.


Vi högläste boken och pratade om vad vi fick för tankar av innehållet. Många kunde jämföra med någon gång när de själva gjort något dumt mot en kompis.

Vad kan det ha varit för något som låg under sängen då? Var det kanske Alfons katt Pussel eller var det ett riktigt odjur? Kan det kännas som att det har kommit ett odjur under sängen när man är orolig eller ledsen för något? Morgonpasset innehöll sedan två uppgifter. Den första var att lägga några bilder ur boken i rätt ordning (en nyttig träning för att förbereda sig för att kunna återberätta en text).


 Nästa uppgift var att alla skulle skapa sin egen bild av odjuret.


Det var en rolig utmaning som satte igång fantasin.


Många olika odjur blev det.


Fruktstund med odjur i samlingen.


Det är viktigt att publicera elevernas fina arbeten direkt så att de får mottagare till sina alster. På det sättet känns det meningsfullt att producera.




Helt underbara odjur som man gärna haft under sängen.


I detta arbete tränar vi oss i att kunna samtala om elevnära livsfrågor. När man i undervisningen utgår ifrån välskriven barnlitteratur är det lätt för eleverna att identifiera sig och att bidra med egna reflektioner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar