onsdag 21 augusti 2013

Våfflor och personbeskrivningar

Möt vår nya högläsningsbok: Våffelhjärtat av Maria Parr. Vi kunde inte hålla oss utan påbörjade läsningen redan igår, på uppropet. Boken handlar om två barn, Trille och Lena, och alla deras äventyr. Det är en fin och känslosam bok om vänskap, fylld av humor. Vi kommer att läsa ur den så ofta vi kan, helst varje dag. Ofta blir det "bara" njutläsning för nöjes skull men ibland kan vi bara inte låta bli att utnyttja innehållet till små övningar...

... som till exempel idag. Vi tog Trille och Lena till hjälp när vi skulle introducera begreppet personbeskrivningar.

När man skriver olika typer av text har man nytta av att kunna beskriva till exempel miljöer och personer. Det gör texten så mycket mer intressant att läsa. Vi började med att barnen fick beskriva Pippi Långstrump i det ena klassrummet och i det andra fick barnen beskriva läraren. De yttre egenskaperna. Det gick finfint när alla väl hade förstått vad det var som efterfrågades. Sedan pratade vi om inre egenskaper, det vill säga, "hur en person är". Lena i boken har en intressant personlighet och barnen kunde beskriva att hon lätt blev arg och kunde upplevas som lite hård samtidigt som hon var påhittig och ville prova saker först. Detta var så klart svårare än att beskriva det ögat ser. Lätt att blanda ihop yttre och inre egenskaper också.

Efter att ha förberett oss länge var det dags för uppgift. Att rita en noggrann bild av Lena och därigenom beskriva hennes utseende. 

Därefter skulle vi skriva och berätta hur Lena är.


  
 Barnen kändes välförberedda och klarade efter samtalet båda uppgifterna fint.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar