torsdag 15 november 2012

En öppen vecka

Så som livet alltid verkar vara har det även varit i Öppet hus-veckan. Någon pedagog fick väldigt prickiga hemmabarn (egna alltså) och en annan var på utbildning. Sådan är verkligheten och det har ju gått bra ändå, tack vare världens bästa arbetslag. Veckan är ännu inte helt till ända men vi har redan haft väldigt många trevliga föräldrar som hälsat på oss i skolan. Barnen tycker att det är roligt att ha sina föräldrar på besök även om det kan spralla till lite extra då och då.

Vi har jobbat på med elefanttemat och pratat om olikheter, om naturens elefanter, gjort elefantmasker och jämförelser. Idag hade vi ett underbart pass som handlade om riktiga elefanter. Det var en förmån att få ha 25 barn och sisådär 6 föräldrar framför sig som lyssnade, lärde och gjorde kloka kommentarer om afrikanska och asiatiska elefanter (föräldrarna kommenterade inte så mycket).

Afrikansk elefant

Asiatisk elefant

Efter att vi lärt oss mer än vi kunde förut om elefanter tränade vi oss på att göra jämförelser (se tidigare inlägg om frukt och ormar). När vi hade tränat muntligt fick var och en prova att göra det skriftligt på egen hand.


Det var fortfarande lite klurigt att komma ihåg att man skulle skriva om samma sak om båda elefantsorterna för att det skulle bli en jämförelse. Har man skrivit om öronen på den afrikanska måste man ju jämföra med den asiatiskas öron. Ja, det är inga lätta saker!

En annan sak som fortfarande är svår är att komma på likheter och olikheter som inte syns. Vi vill på lång sikt hjälpa våra barn att inta en så fördomsfri hållning till livet som möjligt. Att kunna acceptera olikheter och till och med välkomna dem som något bra och lärorikt är värdefull livskunskap. Vi pratade om det igen idag och barnen fick skriva ned sina tankar kring detta.


Det vore ganska jobbigt om alla hette samma namn. Om vi ropade på Pelle så skulle alla komma. Helt värdelöst!


Varje vecka har vi har vi ett kort pass där vi tränar på att skriva veckans bokstav. Detta är den enda formträning kring bokstäverna vi har. Vi visar hur man ska skriva och barnen får göra ett litet arbetsblad till sin ABC-pärm.


Extrauppgift efter bokstavsjobbet.


En uppgift som flera kunde göra tillsammans.


Vi ger oss inte. Olika ÄR bra!!



1 kommentar: