måndag 12 november 2012

Glad elefant på Solen


Måndag på Solen betyder ofta nytt tema. Spännande! Idag var det lite extra spännande eftersom Stanstorpsskolans Öppet hus-vecka startade idag. Redan från start hade vi flera föräldrar på plats. Trevligt!


Ja! Veckans tema är elefanter. Denna vecka fortsätter vi att träna på att göra jämförelser. Vi fortsätter också arbetet med olikheter. Målet med detta är att barnen ska få en fördjupad förståelse för innebörden av vår lilla slogan "Olika är bra" som vi tillsammans myntade under kanintemat. I detta arbete utvecklar barnen förmågan att reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet.


Dagen startade med att vi högläste boken om elefanten Elmer. Elmer är rutig i alla regnbågens färger och en glädjespridare i elefantflocken. Efter läsningen pratade vi lite om att vi i klassen både är lika och olika varandra. Parvis skulle barnen sedan samtala och hitta likheter och olikheter dem emellan. Att hitta yttre likheter och olikheter var inte så svårt. Lite knepigare var det att komma på skillnader och likheter när det kom till egenskaper, känslor, sådant ögat inte kan se. Många landade i att "Vi gillar godis båda två". Det är naturligt att detta är svårt. Man måste känna både sig själv och andra för att kunna reflektera över frågor som dessa. Men någonstans ska man ju börja, eller hur?!


Sedan var det dags för morgonens kreativa uppgift, nämligen att måla en egen elefant. Den fick inte vara grå. Annars fick den se ut hur som helst och barnen fick i uppgift att tänka på mönster och på färg.

Efter bästa förmåga ritade Anna och Katharina elefantsiluetter på tavlan, som stöd för det fortsatta skapandet.


Fint sällskap av mamma vid bordet.


Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man ska rita en elefant.


Stor koncentration.


"Hm... hur ska man få till det där med snabeln?"


Så var det dags för färgläggning.


"Tänk mönster, tänk färger, var det ja..."


Så fint det blev på väggen! Elefanter som sprider glädje, så långt ögat når.


Ingen är den andra lik. Vilken härlig variation. Olika är bra!

2 kommentarer:

  1. Tack för att man fick komma och hälsa på, det var verkligen roligt att se hur en vanlig dag i skolan ser ut../ Lotta Leos mamma

    SvaraRadera
  2. Jättekul att ni föräldrar tagit er tid att svänga inom Solen denna vecka. Kom gärna igen. Passa på så länge era barn tillåter det:)
    Solarna

    SvaraRadera