måndag 21 januari 2013

Året runt på Solen

Idag var det allt lite måndag på Solen. Detta kunde bland annat märkas på extra stim i kapprum och omklädningsrum samt att det behövdes en och annan extra tillsägelse i klassrummen för att hitta arbetsron. 

Arbetsron infann sig i alla fall och det var ju tur eftersom vårt nya tema, Året, startade idag. 

Vi startade med högläsning av boken "Bror Groda och Bror Padda året om". Vi skrattade åt när grodan ramlade av kälken, myste åt när de hittade våren, blev sugna på glass när paddan täcktes av smält chokladglass och följde med när de krattade löv som vinden sedan blåste iväg igen.

Sedan pratade vi lite om året och tavlorna fylldes snabbt av ord som hörde hemma i olika årstider.

Begrepp är viktigt i detta tema. Vi kommer att prata om orden, läsa och skriva dem.

Efter högläsning och prat fick barnen individuellt, skriftligt svara på några frågor ur boken. Vi påminde varandra först om vad man ska tänka på när man skriver meningar. Arbetsuppgiften gick jättebra. Vi tränade på att komma ihåg det vi läst och på att svara med hela meningar.

Efter rast repeterade vi vad som kännetecknar de olika årstiderna. Sedan fick alla skriva orden och tänka ut någon symbol för varje årstid. 

Vi kommer under Året-temat att bedöma om barnen kan samtala om olika tidsbegrepp (år, månad, vecka, dygn, dag och natt) och jämföra begreppen med varandra. Vi kommer också att kontrollera så att de har lärt sig veckodagarna, månaderna och årstiderna.

Dagens viktiga ord. 
Prata gärna hemma om årstiderna och om vad som kännetecknar dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar