fredag 18 januari 2013

Vi är författare

Idag hade det äntligen blivit dags att skriva våra egna Tummen-berättelser. De skulle alla heta "Tummens resa". Syftet med detta arbete är att utveckla förmågan att formulera sig i skrift. Eleverna ska kunna skriva enkla texter med läslig handstil och på dator. Idag fick de för första gången välja om de ville använda pennan eller datorn som skrivverktyg.

Före skrivstart gick vi tillsammans igenom hur upplägget av berättelsen kunde se ut. Inledning, presentation och avresa på sida ett. Äventyr på resmålet på sida två och tre och så hemresa på sida fyra. Att ha en tydlig inledning, handling och avslutning på våra berättelser är också något vi tränar här.

Innan vi startade fick alla bestämma om de ville arbeta på egen hand eller i par. Dock fick man inte välja vem man ville jobba med. På Solen kan vi jobba med alla kompisar. Vi kan lära oss något av alla.

Tummen reser till rymden. Hur stavas raket?

Bråkiga datorer till trots växte så småningom fina Tummeberättelser fram.

Utvisade datorer. Nu är expertisen inkallad. På måndag ska vi ta i med hårdhandskarna. Anders från Digiteket kommer och ska försöka lösa problem med inloggningar, utskrifter och formatmallar.

Tummen reser till Finland. Där badar han bastu och går på restaurang.

Det var roligt att kunna logga in på egen hand och börja skriva direkt.

Många valde pennan, kanske avskräckta av strulande datorer eller helt enkelt bekväma med att skriva "för hand". Det hantverket är också viktigt tycker vi.

Det är inget fel på fantasin hos solarna. Ingen hade svårt att komma på vad berättelsen skulle innehålla.

Pennan hinner knappt med att få med alla ord...

 ...tanken är så fylld av en berättelse som vill ut.

Fantastisk inlärningssituation för alla inblandade. Det är en njutning att lyssna på samtalen som uppstår vid gemensamt textskapande.

Många vill ha sin text rättstavad från början. Detta trots att vi inte lagt särskilt mycket vikt på stavning hitintills. Alla ord som efterfrågas skriver vi upp på tavlan så att alla kan ha nytta av dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar