måndag 28 januari 2013

Trädets år

I Året-temat lär vi oss bland mycket annat att berätta om äppelträdets år. 

Dagen startade med högläsning av boken "Välj mej!" Vi pratade om äppelträdets liv från frö tills att trädet blir gammalt och dör. 

Sedan kopplade vi åter till äppelträdets årstider från Ellen-boken vi läste förra veckan. Vi pratade noga igenom hur äppelträdet ser ut vid varje årstid.


 Vi gjorde en dokumentation om äppelträdets år. Vilken fin start på dagen! Fullt fokus på uppgiften.

Vi hade fint besök på Solen idag. Natasha som ska börja i 1b efter sportlovet var och hälsade på hela dagen. Vi längtar redan till 1/3 då vår nya kompis börjar på riktigt. Solarna välkomnade Natasha och tog hand om henne ordentligt från första stund.

Här ritas det äppelträd. Det gällde att göra tydliga bilder som kunde vara ett stöd för minnet när vi sedan skulle berätta om förändringarna under året.

Återigen repeterades årstidsorden. De skulle nu skrivas med små bokstäver och vara rätt stavade.

"Vinterträdet är kalt. Det betyder att det saknar blad, blommor och frukt."

Många fina bilder gjorda med stor möda.

En liten stund fick de pryda tavlan. Sedan skulle bilderna användas igen.

 
Efter rast var det dags att öva på att berätta om äppelträdets skiftningar under året.  Det är en sak att veta. Att kunna förklara muntligt för någon, är en helt annan sak. Vi gick tillsammans igenom hur man skulle göra.

 Sedan var det dags att öva med en kompis.

 Nyttig träning.

Lite coachning här och där stod lärarna för. Ganska petiga var vi. Berätta om trädets utseende vid de olika årstiderna. Vad händer med blad, blommor och frukt vid varje årstid?

Nu ligger alla dokumentationer i väskorna. Öva mycket hemma och påminn om att äppleträdet ska ligga i väskan igen på onsdagmorgon.

Glöm inte att skicka med Lilla Pricken imorgon trots att det är skridskodags.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar