tisdag 8 januari 2013

Återseende

Så roligt att få träffas igen idag! Alla såg glada ut i morse när vi efter långt jullov sa godmorgon till varandra. Vi pratade om jullovet och några som ville fick berätta om något de gjort eller om älsklingsjulklappen. Sedan var det bara att sätta igång igen och grupp 1 traskade ut till fritids för årets första SET-pass. Dagens mattepass ägnades åt Tiokompisar.

Vi sjöng Tiokompissången, "gick på fest", och tränade tiokompisarna med hjälp av tiotärningar. I alla väskor ligger det nu små läxpaket som handlar om Tiokompisar. Efter denna vecka bör både barn och föräldrar vara experter på detta.

Sedan hittade vi tillsammans på räknesagor om vad som kan hända om en tiokompis går. Först berättade vi lärare några som barnen löste lätt som en plätt. Efter det var det barnens tur att hitta på och historierna duggade tätt. Ofta handlade det om pappor som tömde godisskålar och kakfat...

När vi jobbar med detta utvecklar vi förmågan att formulera och lösa problem med hjälp av matematik.

Sedan var det dags att bänka sig vid datorerna. 

Uppgiften var att tillverka räknesagor som skulle handla om att en tiokompis gav sig av.

Att komma på subtraktionsproblem gick jättebra. 

Återigen kunde vi notera att när man är två som tillsammans skapar en text blir det en mängd bra diskussioner om både innehåll och om form (mellanrum, stavning, stor bokstav, punkt och frågetecken).



Berättelserna skrevs ut och kopierades och kommer att dyka upp senare i veckan. Då ska vi träna på att lösa varandras problem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar