måndag 7 oktober 2013

Hemligt uppdrag från en mysig moffla

WOW! Idag låg det minsann lite mer än ett brev på golvet i ringen. Det var, inte mindre än TVÅ brev och en massa gula paket. 

Det var så klart ett brev ifrån Mille Moffelkvist som vid detta laget kallar sig Solen-barnens bäste vän. Det andra brevet var från Milles nästkusin som rätt och slätt kallas för Mysiga Mofflan. Vilka fina brev! De sitter på väggen i klassrummet. Gå in och läs, föräldrar! Ni har verkligen duktiga barn. Det förstår man när man läser breven.

Mysiga Mofflan har gett våra solar ett uppdrag. Det uppdraget går ut på att träna upp och vidareutveckla sin läsning. Ofta, ofta ska man läsa, helst varje dag. Dessutom ska man göra en liten skrivuppgift till varje läxa. Skrivuppgiften varierar från vecka till vecka.

Vi gjorde en liten uppvärmningsuppgift i skolan för att förbereda oss inför läxjobbet. Först lyssnade vi till ett kapitel i vår fina högläsningsbok, Våffelhjärtat.

Sedan fick alla klistra in uppvärmningsuppdraget i skrivboken. Så här löd uppdraget: Skriv tre meningar om det som händer i boken. Skriv dem i kronologisk ordning. Tänk på stor bokstav och punkt. 

Vi fick prata lite om vad kronologisk ordning betyder. Ett litet påminnar-moln på tavlan utgjorde stöd i skrivandet.

Föräldrar! Stötta gärna barnen genom att sätta kryss på den linje som bokstäverna ska stå på (den lite tjockare linjen). Påminn också om vilka bokstäver som "går ner i källaren" (t.ex g och j) och vilka som börjar "uppe i taket" (t.ex. k, l och f). Rubrik till varje skrivläxa är bokens titel (eller kapitlets namn).

Ta gärna en titta på stavningen också och hjälp till när orden inte stavas just så som man kan tro. Många av barnen frågar ofta om stavning och är alltså mottagliga för den typen av stöttning. Även om det är viktigt med stavning så rätta med lite fingertoppskänsla. Det är prio ett att man vill skriva. För mycket stavningspetande kan dämpa den lusten.

Så här ser veckans skrivuppgift ut. Vi har i skolan tränat flera gånger på att göra personbeskrivningar. Då ska man alltså beskriva både yttre egenskaper, utseende, och inre egenskaper, hur personen är, vad den tycker och vill och hur den gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar