torsdag 10 oktober 2013

Soleninfo 131010

För att era barn i framtiden ska kunna räkna på ett effektivt sätt är det viktigt att de efterhand automatiserar de olika talkombinationerna. De ska kunna SE att 5+6=11 och att 11-6=5 UTAN att behöva räkna framlänges, baklänges eller med fingrarna. De ska vara så pass förtrogna med att 7-5=2 och att 5+2=7 att de inte ska behöva tänka så mycket. Vi kan se att många barn fortfarande är osäkra på detta och att de därför lägger för mycket tid på själva beräkningen. Därför kommer vi att backa bandet. En liten stund varje dag kommer vi att ägna åt "tabellträning", d v s 9+1, 8+1, 7+1, 6+1 osv 9+2, 8+2, 7+2, 6+2 osv. Att vara säker på alla kombinationer inom talområdet 0-10 är grunden och en förutsättning för att kunna bli säker vid beräkningar med högre tal t ex 29 + 1, 99 + 1, 69+1 osv 117+2, 967+2, 457+2 osv. Det hänger ihop.
 
Varje onsdag kommer barnen få hem en liten träningstabell. De ska träna den så pass att de kan säga svaren direkt utan att tänka så mycket. Först ska de träna allt i rätt ordning tills det sitter bra. Sedan plockar ni ut huller om buller tills även det sitter bra. På fredagar kommer vi följa upp detta i skolan, genom att barnen får räkna de talkombinationer de tränat hemma, på tid. Vi gör det här i träningssyfte och vår målsättning är att alla barn efterhand ska räkna snabbare, självklart utifrån var de befinner sig idag.
 
Vi vill här också påminna om Stanstorpsskolans likabehandlingsplan. Den är reviderad och ligger ute på hemsidan. Du hittar den under "Trivselregler och värdegrund". Den sitter även som pappersdokument i en limegrön pärm i bokhyllan på fritids. Fråga gärna! Det är viktigt att veta vilka regler som gäller och vilka rättigheter man har om något otillåtet skulle inträffa. I likabehandlingsplanen finns även ett förväntansdokument som vi tycker är viktigt att ni, tillsammans med era barn, läser igenom. Vad förväntar vi oss av er föräldrar? Vad förväntar vi oss av era barn? Vad kan ni, barn och föräldrar, förvänta er av oss? Allt detta står skrivet i likabehandlingsplanen. I skolan aktualiserar vi denna i klassrådet samt lyfter ut en och annan fråga som vi jobbar lite extra med.
 
Ha en riktigt skön hösthelg!
Katharina och Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar