måndag 24 februari 2014

Soleninfo 140224

Hej på er!
Då var vi igång igen efter ett skönt och förhoppningsvis avkopplande sportlov. Denna vecka avslutar vi vårt tekniktema med att lära oss lite om konstruktion och byggteknik. Hur ska vi bygga för att ett torn ska bli både högt och stabilt? Vi får se hur det går. I slutet av veckan vet vi! Den nya läsläxan som barnen får hem i morgon kommer att handla om två olika torn, Eiffeltornet och Turning Torso. Texterna ska lästränas så att det flyter fint. Uppgift till läsläxan blir att skriva och berätta om ytterligare ett torn i världen. Där behöver barnen såklart er hjälp. Titta på nätet eller i böcker. De ska  sedan skriva en liten faktatext om "sitt" torn samt försöka rita av det så gott det går. På tisdag nästa vecka kommer de att få presentera sitt torn för gruppen.
Parallellt med tekniktemat jobbar vi denna vecka lite extra med bokstaven Xx. Som ni kan läsa på bloggen har vi utifrån häxboken "Kvastresan" samlat x-ord och skrivit en gemensam x-text. Istället för matteläxa nu på onsdag till fredag kommer barnen ha denna text i läxa. De ska lästräna den samt träna på att skriva/stava de olika x-orden. På fredag tittar vi på hur det har gått för var och en.
Nästa vecka startar vi ett nytt tema - HC Andersen. Vi kommer att fokusera på läsförståelse och läsförståelsestrategier och lästräna med hjälp av både HC Andersens sagoskatt och berättelsen om hans eget liv. Som uppstart på temat besöker vi biblioteket på måndag 3/3. Tillsammans med biblotekarie Andrea ska vi prata om HC Andersen och frossa i hans sagoböcker. Vi kommer även att få låna med oss en massa HC-böcker hem till skolan. Följ temat här på bloggen. 
HC-Andersentemat tar oss till Danmark. Vår tanke är att under våren få möta fler författare och fler länder. Här kommer den pedagogiska planeringen för temat. I den kan ni se vad era barn ska lära sig i temat, hur vi ska jobba och vad vi kommer att bedöma.

Vi läser med HC Andersen
Du ska lära dig:
·        att kunna använda olika knep för att lättare komma ihåg det du läst
·        att kunna samtala om budskap i texterna och koppla det till något du själv varit med om
I skolan ska vi:
·        lära oss olika läsknep
·        lyssna på, samtala om, läsa och återberätta sagor
·        lära oss om barnboksförfattaren HC Andersen och hans liv
·       lära oss mer om hur man bygger en berättelse med början-händelse-slut och röd tråd
Bedömning:
·        hur du använder dig av de läsknep du fått lära dig
·        hur aktivt du deltar i samtal om texterna vi läst
·        på vilket sätt du kopplar det vi läst till något du själv varit med om
Som ni ser lägger vi mycket vikt vid barnens läsning. Vi kom ju alla överens om på föräldramötet, att era barn ska läsa minst 10 minuter om dagen hemma. Vi tränar så mycket vi hinner i skolan. Det är viktigt att hålla läsningen igång så att barnen utvecklas kontinuerligt. I dagarna kunde vi läsa om pojkars läsvanor i Sydsvenskan. Artikeln var visserligen riktad till pojkars pappor men vi är nog flera som kan känna igen oss. Gå in och läs!
På måndag 3/3 kl 18.30 är det föreläsning om nätmobbning på Hagalidskolan. För er som gjort en föranmälan är det bara att gå dit. Där finns fortfarande platser kvar för er som inte anmält er. Vi kan varmt rekommendera denna föreläsning. Nätmobbning kan nå våra barn snabbare än vi tror.
På onsdag 5/3 är det studiedag. Både skola och fritids är stängt!
Det blev mycket information idag.
Ha en fortsatt bra vecka!
Katharina och Anna
En hälsning från skolsköterska Linda Mallin:
Jag kommer att sluta i kommunen, min sista arbetsdag är den 14 mars. Ny skolsköterska på Stanstorp och Kyrkheddinge kommer att vara Margurite Wranga, hon kommer till viss del att börja v. 11, mer info om vilka dagar/tider hon kommer att vara på skolorna kommer inom kort!
Tack!
Med vänlig hälsning,
Linda Mallin
Skolsköterska

2 kommentarer:

  1. Underbart att läsa och se! Ni är bäst!! / Lotta Leos mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Denna kommentaren hamnade lite fel:-) / Lotta

      Radera