onsdag 15 januari 2014

Diagnos på tresiffriga tal

Idag var det dags för en check up på positionssystemet och våra barns taluppfattning inom talområdet upp till 1000. Det var en stationsträning som hette duga. På tretton stationer fick man visa upp sina kunskaper samtidigt som lektionspasset var ett utmärkt träningspass på dessa stora tal.

Vi avläste bilder av tal och skrev dem med siffror. Både tiobasbilder och...

... bilder av pengar.Vi byggde tal med pengar.
Vi storleksordnade tal.

Här måste man vara säker på vilka som är värda mest. Hundratalen, tiotalen eller entalen? Man behöver också veta vilken man ska börja titta på när man storleksordnar. Vad gör man om två tal har lika många hundratal?

 Vi byggde tal med tiobasmaterial.Det fanns också en grupp tal som alla bestod av siffrorna 1 och 5 och 6. Dessa sex tal skulle storleksordnas.


 Och så var det talens grannar.


Många upplevde detta som den klurigaste uppgiften.

Här byggde vi så stora tal som möjligt i de olika färgerna.

Viktigt att ha koll på vilket värde siffrorna har när de står på olika plats i talet.

Det fanns också tre lässtationer.

 Mysigt att koppla av med en bok mellan varven.

Också bra att ta till om det blev väntetid.
Ett toppenpass där massor av saker tränades. Det var en rolig stund med varierade övningar. Till sist och inte minst gav det oss pedagoger mycket tydliga besked på vad var och en ska jobba vidare med i nästa vecka.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag är också lärare i de lägre åldrarna och halkade in här på ett bananskal! Blev så inspirerad när jag fortsatte att läsa bloggen! Är så nyfiken hur ni planerar era teman? Utgår ni "alltid" från böcker? Så roliga teman, att ni kommer på dem alla? =) Jag tänker eftersom ni byter varje vecka. Hur gör ni!? =) Superkul att kika runt här inne hos så engagerade lärare! Skulle gärna ha min dotter hos er!
  MVH
  Christine

  SvaraRadera
 2. Hej Christine! Vad roligt att höra! Du är varmt välkommen att titta in till oss på Solen om du bor i närheten och har möjlighet. I annat fall får du gärna kontakta oss via mail, så berättar vi mer. Mvh Katharina och Anna
  katharina.olofsson@staffanstorp.se
  anna.duncanson@staffanstorp.se

  SvaraRadera