torsdag 23 januari 2014

Fylla upp

Nu gör vi ett nytt ryck med huvudräkning. Vi rör oss i talområdet upp till 20 och vi räknar Stora plus och Stora minus. Det betyder att vi räknar med tiotalsövergång. Det är många kombinationer som ska läras in och de är lite kluriga.

Ingen genomgång som start idag. Istället stod en additionsuppgift på tavlan när vi startade. Ingen fick räcka upp handen! (Svårt.) Istället fick alla en lapp som de skulle skriva svaret på. Dessutom, och av större intresse, skulle de visa hur de kommit fram till svaret. Man fick förklara med ord, bild eller på annat sätt.

Det VAR lite svårt att komma på hur man skulle visa sin lösning men efter en stund lossnade det på alla håll.

Ofta får vi höra "Svaret bara kom i huvudet!" Så fick man inte svara idag. Vi ville tvinga alla att tänka lite längre.När alla var klara återsamlades vi. 

Alla fick berätta om sitt lösningssätt.

Det var hög aktivitet och alla ville berätta om just sitt sätt. 
  
Många olika sätt att lösa presenterades. Här har "Tvillingarna använts."


  Denna person har "räknat upp".Vi ville komma fram till en teknik som vi kallar "Fylla upp". Flera använde den som lösning. Då flyttar man över två ental från sex till åtta. Genom detta har vi gjort om 8+6 till 10+4. Den uppgiften tillhör "Hela tian" som vi arbetade med förra veckan. Den tycker alla är lätt och om vi kan "fylla upp" blir det alltså lätt att lösa 8+6.

Efter samtalet provade vi den nya tekniken på ett litet arbetsblad.


 Pilarna är ett bra stöd.


 

Nästa vecka fortsätter vi att träna "Fylla upp". Den kommer också hem och hälsar på på onsdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar