torsdag 30 januari 2014

Knyta ihop säcken

Imorgon är det dags att göra en sista uppgift i "Ett barn är fött"-temat. Alla solar ska i en ganska öppen skrivuppgift få visa en del av det de lärt sig de senaste två månaderna. Idag tränade vi för sista gången.

Först gick vi igenom de välkända målskyltarna. Bedömningsuppgiften handlar främst om detta mål även om de andra kommer in också, inte minst att kunna återberätta någon berättelse från Bibeln.

Under tre rubriker kristendom - judendom - islam hjälptes vi åt att fylla tavlan med symboler, traditioner, utövningsplatser, viktiga personer, berättelser m.m.

Tillsammans kunde vi massor! Alla kom till tals och bidrog till att vi kunde få syn på alla saker vi jobbat med. Vi skrev upp stödord och hjälptes åt att förklara skeenden, se samband samt att hitta skillnader och framför allt likheter i de tre religionerna.

Med hjälp av stödorden redogjorde vi muntligt för varandra.

Det tog sin lilla tid.

Även om religion i sig är abstrakt och mycket kan vara svårt att relatera till så har intresset varit stort och vi känner oss nu åtminstone bekanta med bitar av de stora religionerna.

När det om något år är aktuellt att återkomma till detta ämne kommer solarna att känna igen mycket och ha goda möjligheter att då fördjupa sina kunskaper.

 Med blicken på tavlan...

 ... tränade vi muntlig framställning med frisk energi.

För att alla skulle bli peppade att göra sitt yttersta blandade vi grupperna helt och bildade alldeles nya arbetspar.

"Den sjuarmade ljusstaken symboliserar den brinnande busken som..."

Några kände sig så säkra efter att ha gått igenom det hela en gång, att de provade att berätta helt fritt utan stöd av orden.

Alla solar fick med sig stödorden hem om de ville ta chansen att träna en gång till. Många var sugna på att köra igenom det hemma. På så sätt kunde ju mamma och pappa få höra hur bra det gick. Spännande imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar