torsdag 30 januari 2014

Soleninfo 140130

Hej alla föräldrar!
Som ni säkert noterat utgick läsläxan till nästa vecka pga skridskoåkningen i tisdags. Vi hann inte förbereda barnen. Vi skjuter på den till nästa vecka.
De närmaste veckorna kommer vi att träna på olika läsförståelsestrategier. Alltså, vilka strategier vi kan använda oss av för att ta till oss innehållet i en text. Forskning visar att det är svårare att ta till sig innehållet i en faktatext än i en skönlitterär text. Därför är det viktigt att vi i skolan jobbar med olika typer av texter som har olika syften. Barnen behöver få möta texter med varierat innehåll och bearbeta dem på olika sätt. Den lässtrategi vi ska jobba med nästa vecka handlar om att kunna tolka en text och "läsa mellan raderna". Det innebär att kunna måla inre bilder, vidga sin tankevärld och dra slutsatser utan att svaret står skrivet i texten, t ex:
"Lasse kommer gående på skolgården. Han går långsamt. Skolväskan släpar i marken och lämnar långa spår i snön. Lasses blick är sänkt och axlarna hänger ner."
Hur tror du Lasse mår?
Vilken årstid är det?
Varför släpar väskan?
Vad tror du Lasse har i väskan?
Texterna barnen får hem som läsläxa är inte särskilt långa. De ska dock lästränas flera gånger och det ska flyta riktigt bra när de läser upp i skolan veckan efter. De som är vana läsare ska träna på att läsa med intonation (betoning/varierat tonläge), lugnt tempo och tydligt uttal. I skolan kommer vi att jobba vidare med texterna genom diskussioner och skriftliga uppgifter.
Det har varit lite si så där med att anmäla frånvaro varje dag då barnen är sjuka. Eftersom vi måste gå ifrån verksamheten för att ringa er föräldrar om ert barn inte dyker upp (och inte är sjukanmält samma morgon) skapar det lite onödigt arbete. Vi ser det som en säkerhetsåtgärd och en trygghet att vi har denna regeln på skolan och hoppas det ska fungera helt och fullt framöver.
Till sist vill vi meddela att vi på onsdag 5/2 ska åka iväg på en pulkautflykt. Vi vill passa på att utnyttja snön för lek och utevistelse, så länge den ligger kvar. Vi kommer att åka till Häckeberga med buss som avgår från skolan ca 8.30. Vi äter lunch på skolan, om än lite senare än vanligt. Barnen behöver ha med sig en liten fika och något varmt att dricka. Endast pulka/åklapp är tillåtet i backen (inte snowracer etc).Varma kläder!
Vi önsker er en riktigt skön helg!
Katharina och Anna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar